luni, 23 noiembrie 2015

Pufoşenia Delaco m-a cucerit

-Mami,mami...faci cele mai bune sandvişuri!
-Brânza   aceasta cremoasă  este cea mai bună din lume!

Când auzi asemenea laude din gura unui pici super mofturos,aşa cum este băieţelul meu cel mare,ţi se umple inima de bucurie!
De fapt,în urmă cu ceva timp nici nu voia să audă de cuvântul brânză...Zeci de combinaţii încercate,toate i se păreau fără gust.Despre un sortiment chiar mi-a zis că are gust de var...de unde ştia el ce gust are varul?!!!Până acum ceva timp,când ne uitam împreună la televizor,şi l-am văzut pe faimosul Toni Delaco cum descria cu atâta patos cea mai fină  brânzică din lume.
-Asta e ...strigă piciul meu!Vreau şi eu creme du fromage!


Am pornit  de grabă la market..aveam o misiune de îndeplinit!
Cu nu  mai puţin de 10 cutii de brânză pufoasă m-am întors acasă,şi împreună cu năzdravanul meu am început degustarea...care avea să fie până la ultima cutie.
-Mami,sunt  fan brânză acum!!Toni avea dreptate:"Este cea mai cremoasă,cea mai fină brânzică din lume!!"
-Misiunea se încheiase cu succes! cel mai mofturos băieţel era cucerit iremediabil!


Dar, staţi aşa,că nu avea să se termine aici.Timp de o săptămână,micul meu master chef a pus  stăpânire pe bucătărie în încercarea de a afla care sortiment de brânzică Delaco îi place cel mai mult.Oscila între cea natur,cu ciuperci ,însă şi  cea cu somon i s-a părut interesantă.
Într-un final ajunse la concluzia că pufoşenia cu gust autentic de lăptic  rămâne în topul preferinţelor sale.
Avea totuşi o nedumerire..
Oare lui Toni care brânzică i se pare cea mai bună?
Piciul meu a intrat repede pe internet şi  a petrecut ore bune urmăridu-l pe aventurierul Toni în pelerinajul său în întreaga lume,degustând cele mai interesante sortimente de brânză.
-Mami,Toni a mers în peste 60 de ţări,a parcurs peste 100.000 de kilometri,a vizitat Mongolia,Japonia,America de Sud..până şi în Australia a ajuns!se vede că este un fan brânză înfocat ! 
-Ştiai că cea mai puturoasă brânză a descoperit-o în magazinul  House of Cheese din Tetbury,Marea Britanie?
-Se numeste Vieux Lille şi mirosea atât de tare că nu poţi lua nici măcar o singură bucăţică din ea cu tine în vreun mijloc de transport în comun.Aşa scrie în lege...
-Asta chiar e super tare...Îţi dai seama că dacă aş duce o asemenea brânză la mine la şcoală nu aş mai face ore o zi întreagă? şi chicoteşte de zor,năzdrăvanul meu.
Se pare că aventurile lui Toni au devenit preferatele sale.
-Stai să îţi spun ceva palpitant...
-Toni a degustat cea mai scumpă brânză din lume!!
Partea cea mai înteresantă este că aceasta se prepară din lapte de măgăriţă!Un singur kilogram costa 5000 de euro!cât a dat tatăl lui Matei,colegul meu de clasă,pe maşina cumpărată de Black Friday!
-Totuşi mami..eu nu as fi încercat-o.....
-Oare laptele de măgăriţă are vreun gust?
-Ei,dragul mamei...când vei intra pe salariu să nu uiţi să îţi satisfaci această curiozitate!
Deja discuţia căpătase un iz comic,iar eu stăteam fascinată urmărindu-l pe micul detectiv cum vociferează de zor.
-În Japonia a gustat o "talpă de tenişi chinezesc",iar un ropot de râsete se porneşte.
-Cum adică "talpă de tenişi chinezesc"?
-Da mami...Brânza aceea era atât de oribilă  încât îi intrase printre dinţi şi nu voia cu nici un chip să alunece pe gât...săracul Toni.
-Măcar  toata această aventură pe meleaguri nipone iau dat o idee extraordinară de a promova produsele sale..
-Abia aştept să văd carele alegorice,în care personaje din basme vor aduce pe tipsii de argint  cele mai savuroase  pufoşenii Delaco.
-Dar stai să vezi că se poate şi mai rău.
-În Mongolia avea să deguste o brânză făcută din lapte de yac...Cică era atât de tare că puteai să îţi rupi dinţii în ea...şi mai avea şi gust de var pe deasupra..
-Vezi că există brânză cu gust de var!!!
-Tot nu reuşesc să îmi dau seama care brânzică este preferata lui Toni!
-Oare să fie celebrul fondue făcut în Elveţia,sau mult-iubitul Sprinz făcut din 100%  lapte crud ,fără cheag sau aditivi.Este de fapt un fel de parmezan al eleveţienilor.Două zeci şi patru de luni îi ia acestei brânzici să dezvolte un gust inconfundabil de alune,uşor picantă dar foarte aromată.
-Dar ce zici ce celebra Bastarde del Grappa a cărei producţie a început în anul 800?
-Iţi aminteşti că am mâncat o rolă întreagă când a venit mătuşa Elena din Italia şi mi-a fost rău două zile?!
-Nu voi uita prea curând acel episod!rostesc eu,cu jumătate de gură.
-Poate că răspunsul se află pe plaiurile noastre mioritice.
-Doar avem cea mai frumoasă ţară din lume.
-La noi câmpiile sunt nemărginite,dealurile abundă de vii  iar păşunile de un verde crud servesc ca hrană pentru văcuţe.
-Aşa avem cel mai gustos lăptic!
Poate că piciul meu avea dreptate...Se prea poate ca lui Toni să îi placă brânzica noastră în coajă de brad,sau celebra telemea de Sibiu.Nici urda  nu e mai prejos la noi ...şi să nu mai vorbim de  caşul dulce,care este preferatul meu. Chiar dacă am stat câteva ore bune tot nu am reuşit să ne dăm seama ce preferă Toni.
De aceea cred că aventurierul nostru va reuşi să creeze  chiar el acea brânză SPECIALĂ,care să îmbine arome culese de peste mări şi ţări,gustul fin  şi o doză de condimente,care să bucure papilele gustative ale tuturor fanilor Delaco.
Cât despre fiul meu...acum a plecat la bucătărie să mai fure o lingură plină de savoare din cea mai pufoasă  brânzică!
-------------------------------------------------
Articol scris pentru SuperBlog2015